Viinejä ja muistoja matkoilta

Matkustan harvoin, viimeksi lentokoneella ulkomaille Georgiaan juuri ennen koronaa. Tästä on kohta aikaa jo viisi vuotta, joten piti kasvattaa hiilijalanjälkeä peräti kahdella matkalla toukokuussa. Toiseen tosin käytin laivaa, junaa ja minibussia.

Mutta tänne ei päässyt kuin lentokoneella.

Viini virtasi Tartossa ja lonkero Tallinnassa

Aloitetaan lähemmästä kohteesta, suomalaisten suosikkimaasta Virosta. Lähdin Tarttoon peräti kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Matka sinne vaatii hieman pidemmän rupeaman kuin lihapullalaivan Tallinn Sadamiin ja Super Alkoon (jossa tietysti paluumatkalla kävin), mutta matkustusvaiva palkitaan ruhtinaallisesti. Tänä vuonna Tartto on myös vuoden kulttuuripääkaupunki, jos tällä nimityksellä on jollekulle merkitystä.

Kyse ei ollut toimittajien pr-matkasta, joka somen perusteella oli samoihin aikoihin, vaan yliopiston rahoituksella järjestetystä reissusta – kuten silloin edelliselläkin kerralla. Meno oli vähintään yhtä sivistynyt eli hulvaton. Mielenkiintoista oli myös pohtia, kuinka Tartto on kahdessakymmenessä vuodessa muuttunut. Onko se?

Ainakin edelleen saa huoltoasemilta säilykekurkkuja! Olisin niin halunnut näitä ostaa, tai tölkissä Tarton kauppahallista, mutta milläs kuljetat. Virossa osataan tämä homma, kurkut ovat rapsakoita, vaikka ovat säilykkeitä.
Suutelevien ylioppilaidenkin intohimo on säilynyt.

Ainakin ilmapiiri vaikutti nyt paljon kansainvälisemmältä, jotenkin vielä yliopistokaupungimmalta, mutta kaikin puolin leppoisalta. Ihmisillä ei ole kiire minnekään. Tuli tunne, että Tartossa voisi oikeasti asua.

Olen myös neuvostohistoriafani, ja sitä entisessä suljetussa kaupungissa riittää (Tallinnan yliopistossa voi myös lukea neuvostohistorian maisteriopinnot, jos jotakuta kiinnostaa). Kannattaa aivan ehdottomasti vierailla Eesti Rahva Muuseumissa, eli Viron kansallismuseossa. Se on rakennettu entisen neuvostokiitoradan päälle paikassa, jossa oli täysi valmius aloittaa ydinsota. Samassa pihapiirissä sijaitsi myös kartano, jossa keksittiin paljon aiemmin rokote isorokkoon.

Viron kansallismuseossa Tartossa on myös mainio ruokanäyttely. Dokumentaarista valokuvausta mammojen kotikeittiöissä, jossa he tekevät perinneruokia. Niitä olisi kaivannut etenkin legendaarinen ruutikellari Pussirohu Kelder, joka on kuin muisto vain kahdenkymmenen vuoden takaisen vierailun jälkeen. Tarjoilija kommentoi palautettani: ”Estonian kitchen changes”. Ilmeisesti ABC-tasoisen herneenverson suuntaan? Kaikkialla muualla sai kyllä hyvää ruokaa, mutta Pussirohun alasajo on rikos suomalaisia turisteja vastaan.

Tartto on muutenkin yliopistokaupunkina ollut maailman keskiössä vuosisatoja. En lähde nyt elämöimään kolmiomittaustornien historiaa, mutta sympaattisista museokohteista kannattaa vierailla Tarton tähtitornissa ja perehtyä sellaisen hepun aikaansaannoksiin kuin Struve ja hänen mukaansa nimettyyn Struven ketjuun. Hän oli jo 20-vuotiaana tähtitieteen professori, ja oli valmis tekemään palkatta työtä, jotta Tarton yliopisto ostaisi myöhemmin maailmaa mullistavan teleskoopin. Sen ja tähtien liikkeiden avulla pystyttiin arvioimaan maapallon kaltevuutta, jolla oli suuri vaikutus tarkempien karttojen muodostumiseen. Kolmiomittaustorneja käytettiin Suomessakin 1980-luvulle asti. No tulihan se maaninen selostus…

Tähtitorninmäeltä ja etenkin tähtitornista on upeat näkymät yli kaupungin. Meteli on ollut neuvostoaikana korvia huumaava, kun lentokoneet ovat nousseet ja laskeneet. Tämän kukkulan alla on myös louhittuna Pussirohu Kelder, sen tekivät venäläiset 1700-luvulla, mutta eivät ehtineet koskaan käyttää sitä ruutikellarina. Nykyisin paikka on Guinnesin maailmanennätyspubi korkeimpana pubiluolana.

Museot jätän nyt sikseen ja keskityn (ehkä) viineihin. Valitettavasti aika ei riittänyt aiotussa viinibaarissa vierailuun kuin osalla seurueesta, mutta pidin sentään viinitastingin majapaikassamme Villa Tammekannissa. Sen on suunnitellut Alvar Aalto, ja paikka onkin suosittu arkkitehtuurikiimaisten kohde. Sänkykin oli hyvä, sen verran mitä tuli nukuttua. Myös legendaarinen sauna lonkeroluukkuineen tuli todettua laadukkaaksi paikaksi maailmanparannukseen.

Ostokset Tallinnan Prismasta. Kuvasta puuttuu jenkki-Zinfandel, joka oli unohtua tastingista.

Itse viinitastingin pulloiksi valitsimme kukin yhden Tallinnan Prisman valikoimasta. Sanoisin, että mitenkään suunnittelematta kattaus oli monipuolinen ja maittava. Yksikään viini ei ollut kenenkään mielestä huono, joskin Bordeaux’n halpis-Graves 12 eurolla sai aikaan pari irvistystä. Happamuus kuitenkin taittui erinomaisella savujuustolla ja focaccialla, joka oli Fazerin.

Aika moni tuote Prisman tarjonnasta onkin soomalaista, kuten hortoilevat turistit Tallinnan satamassa. Me emme tietenkään kuuluneet heihin ahtautuessamme minibussiin ja juodessamme viiniä suoraan minipullon suusta. Erityispisteet annankin Tallink Siljan laivan viinit -valikoimalle, josta löytyi monia hyviä tuottajia ja makuja (kuten Huber). Olinkin viikkarilaisten jälkeläisensä vasta nyt ekan kerran muulla paatilla, voitteko kuvitella! Mutta tämä olisi kokonaan toisen analyysin paikka.

Uppoamisjärjestys kuvassa vasemmalta oikealle pullon tyhjyyden mukaan.

Parhaaksi tastingviiniksi rankattiin mitenkään yllättämättä Barbaresco, joka oli laatuvuosikertaa 2018. Piemontessa ei kuitenkaan kannata vuosikertoja tuijottaa, sillä kumpuilevat erot tarhojen maastossa, maaperässä ja siten ilmastossakin vaikuttavat lopulta enemmän lopputulokseen. Toisin on Bordeaux’ssa, jossa vuosikerralla yhä on merkitystä. Tämä on vain minun mielipiteeni.

Kuvassa pullot on rankattu tyhjyyden perusteella paremmuusjärjestykseen, mutta viimeinen Zinfandel jäi hännille siksi, että se unohdettiin avata ajoissa ja ottaa mukaan. Muuten se olisi etenkin varttuneemman herraseuran maiskutuksesta päätellen voinut yltää kärkisijoille. Minulle maku oli turhan makeavivahteinen tammibody, mutta ehdottomasti oikean grilliruoan kanssa täydellinen valinta. Sellainen oli myös puolikuiva ja mausteinen Washingtonin riesling, jossa oli kuitenkin viileämmän Atlantin kivoja mineraaleja. Loistava yhdistelmä mansikoidenkin kanssa!

Olisi täällä Tarton puutarhakaupunginosassa ja Tammekannissa viihtynyt pidempäänkin. Nukuin tuossa oikean yläkulman huoneessa, jonka parveke toimi vielä yöaikaan juomien jääkaappina. Päiväaikaan oli mukavan lämmintä, eikä takkia tarvittu toukokuun alussa. Viistosti vastapäätä Villa Tammekannia sijaitsee A. Le Coqin panimo sekä panimomuseo, jonne en valitettavasti tällä reissulla ehtinyt. Pakko päästä tänne pidemmäksi ajaksi kolmannen kerran. Mietinkin, onko pakko vääntää väitöskirja, hehheh.
Bussimatkaeväs, joka olisi kielletty Suomessa. Sanooko kukaan oikeasti Puikko?

Tartossa vietetyn kolmen päivän jälkeen oli aika palata suomalaisten mekkaan Super Alkoon, joka oli kehittynyt huimasti edellisen 20 vuoden takaisen vierailuni jälkeen. Kuten monopolissakin, valikoima oli nyt erittäin laaja. Odotin Gato Negroa ja lonkerovuoria, joita toki oli myös tarjolla.

Onnellisten ihmisten kohtaamispaikka, Tallinnan Super Alko.

Oma silmäni osui heti Kreikka- ja Georgia-hyllyyn, eli näihin tuotteisiin, joita Suomessa ei ole saatavilla. Harmittikin suunnattomasti, että olin jo ostanut halvempia gruusialaisviinejä Prismasta, jotka kyllä 7 eurolla häikäisevät peruslaadullaan. Yhden olen jo juonut palattuani kotiin, Golden Fleecen Tsinandalin. Lisäksi ostin kaksi Saperavia tuottajilta, joiden laadun totesin Georgiassa hyväksi. Näitäkään ei Suomesta saa.

Kreikkalainen laatutuottaja Alpha Estate on kuitenkin Alkonkin hyllyiltä tuttu, mutta reserve-tasoa en ole niiltä bongannut. Niinpä nämä kahdenkympin lekat päätyivät ostoskoriin, joka painoi jo kuin synti. Kevyempi lasipullo-merkkiä ei tällä tasolla saa.

Ostokset kuin ilvekset.

Siirryin silti vielä katsomaan, mitä samppanjarintamalla olisi tarjolla. Olisin voinut ostaa vaikka ja mitä, mutta jouduin jo käyttämään ystävällisiä apukäsiä kantamuksissani laivaan.

Ostin siis vain yhden pullon samppanjaa, Laurent Lequartin Blanc de Blancsia, joka maksoi Super Alkossa 30 euroa vähemmän kuin Alkossa. Muuten en ostaisi samoja tuotteita kuin Suomestakin saa, mutta tällä hintaerolla sanoisin, että kaupat jo syntyivät. Merkkipäivän takia kyseinen samppanja on jo kumottu sushipiknikillä, ja sanoisin sen olleen 28 hintaiseksi löytö, 57 hintaiseksi ryöstö. Tosin kannattaa muistaa, että Viinilehden ryöstö tarkoittaa usein vahvaa ostosuositusta, ainakin itselleni ja kuulemani mukaan muutamalle muullekin. Makuja on monia.

Yksi parhaista maistoista Grand Champagnessa. Tämä pottu kannattaa ostaa kellaroitavaksi tähän hintaan, miksei hetikin nautittavaksi.

Laivalta olisin ehdottomasti ostanut Solera Blanc de Blancsin, joka oli yksi parhaita Grand Champagnen makuja (siitäkään en ole ehtinyt kirjoittaa). Koska en vain pystynyt enää kantamaan yhtään lisää, jäi ostos kellariin seuraavaan kertaan. Jos joku on mennossa Tallinkille ja tulossa sitten Turkuun vähemmillä ostoksilla, voisin tilata tämän sinulta, vink vink!

Itävaltalaisen Huberin viinit ovat hyviä, ja taitaa tämänkin lafkan viinintekijä olla jo lähellä keski-ikää. Joskus hän oli vielä nuori, kuten me kaikki. Maistui viini oikein hyvin laivan skagenin kanssa, mutta voittopisteet on silti annettava Viking Linen skagenille. Hinta-laadultaan parhaan skagenin saa kuitenkin 5,90 euron hintaan Biltemasta! Menkää ihmeessä kokeilemaan.

Ostokseni Virosta menivät järjettömästi aiottua yli, sillä tiesin jo lähteväni kiertämään viinitiloja Kyprokselle. Totean, että kummastakin voi näemmä tuoda seitsemän-kahdeksan pulloa kevyesti kapsäkeissä.

Viinimatkailijan Kypros vai Keon ja souvlakin mekka?

Reissustani Kyprokselle yritän kirjoittaa napakammin ja yleisesti, sillä kirjoitan tästä muuallekin manitoa vastaan. Tarkoitus oli tutustua myös viinireitistöön, joka siellä on merkitty ja brändätty paremmin ja huonommin. Oma vastoinkäymisemme alkoi auton hajoamisesta, mikä typisti aiottujen kohteiden lukumäärää. Parempi reitti autolla kulkee myös saaren eteläosasta Limassolista tai lännestä Pafokselta, jotka ovat myös merkittävimmät viinialueet. Me lähdimme siskoni residenssistä Nikosiasta, jonka lähellä oleva tila Aes Ambelis oli lauantaina kiinni. Meidän piti mennä sinne jo päivää aiemmin, mutta Kyproksella minnekään ei pääse ilman autoa, ellei sitten halua kävellä 40 asteen helteessä.

Aes Ambelikseen törmää kaikkialla, sillä se kuuluu usein ravintoloiden valikoimaan. Edullisia, mutta laadukkaita viinejä, mutta löytyy myös premiumimpaa jaostoa. Tässä otimme nämä erinomaiset pikkupullot To Arxontikon -nimisessä ravintolassa, jonne ehdottomasti kannattaa Larnakassa mennä.
Troodos-vuorilla on monia viinitiloja, joiden ohi ajaa helposti. Kannattaa körötellä myös siksi, että korvat menevät helposti lukkoon korkeuseroisissa spriraaliteillä.
Tsiakkas Winerylla tuli testattua perinteinen turistitasting, joka oli ihan jees, mutta liian kiireinen. Maistoin monia muitakin viinejä sitten, ja täältä ostin reissuni parhaan Commandarian. Onneksi ostin, sillä sitä en bongannut mistään muualta.
Tsiakkas sijaitsee keskellä Troodos-vuoria, ja laakso välttyi viinikirvalta. Se lienee harvoja alueita Euroopassa, jossa ei ole tätä painolastia.
Vuoristomatkalla sain reissun parasta halloumia ihanassa muovituoliravintolassa näköalalla, jossa oli kanadalais-kyproslainen tarjoilija. Olisiko ollut Amiandos Garden paikan nimi? Halloumi on saman kylän tuotantoa.
Eikä kyllä ollut grillatussa lampaassakaan valittamista. Aivan täydellinen ateria. Taustalla tsatsikia, kyproslaista salaattia ja makkaraa. Kaikki tarjoillaan Kyproksella ranskalaisten kanssa.

Minulle matka oli yhdistetty työ- ja sukulointimatka, ja näpytinpä yhtenä päivänä hotellihuoneessa Larnakassa myös tieteellistä puserrusta vähäisemmällä tieteellä. Olisin halunnut vain nauttia jääkylmästä Aphrodite-xynisteristä lasissa, jota hotellin jääkaapiin oli jätetty omenoiden lisäksi.

Näkymä parvekkeelta Alkisti City Hotellissa.
Toinen yleinen pikkupullo Kyproksella on Persefoni Xynisteri, joka oli maittava sekin. Myös makeampana tämä lafka tekee hyviä viinejä, mitä ei ehkä tuottajan nimestä uskoisi. 🙂

Alkisti-hotellia Larnakassa voin kyllä jo sänkyjen takia suositella, ja kannattaa ehdottomasti pyytää huone sisäpihalle päin parvekkeella, jollei halua kuunnella yötä myöden teknoa. Lasaruskin kääntyy haudassaan, joka kuitenkin on viereisessä Lasarus-kirkossa tyhjä. Hänen jäänteensä, kuten pääkallo lepää punaisella samettipedillä vitriinissä kirkon sisällä. Muille luille on omat lokeronsa. Viime reissu sijoittui pääsiäiseen, ja silloin kirkossa riitti kuhinaa. Nytkin huomasin möllöttäneeni luita liian pitkään, kun pussausjonoa alkoi kertyä taakse.

Taustalla sisäänkäynti kirkkoon. Tämä oli erinomainen leipomo hotellin ja Lasarus-kirkon vieressä. Appelsiinikakkua siirappisella nesteellä, todella ihanaa. Kyproksella kaikki juovat kuumuuden takia iltapäiväkahvinsa Freddo Espressona jäillä. Toki on myös setiä, jotka valitsevat aina perinteisen kahvin, joka on sama kuin Turkissa. Otin sen kerran, mutta ei ole ihan minun juttuni se stydiäkin stydimpi jauheseos.

Lasarus-kirkon läheltä löytyy myös erinomainen viiniliike Oak Tree Wine, josta ehkä kirjoitan juttuun myös. Sen toisen polven omistaja on turkulaistyylinen introvertti, joka ei harmi kyllä missään nimessä halunnut itse joutua kuvattavaksi. Arvostin hänen hillittyä asiantuntemustaan aikana, jossa vaikuttajat sätkivät TikTokissa. Arvostan ylipäätään osaamista, jossa ei yritetä myydä mitään.

Kaksi ulommaista viiniä ostin Oak Tree Winen tastingin jälkeen, kepeän kirsikkainen, mutta aromikas Zambartas endeemisillä rypäleillä ja aika pomerolmainen Kolioksen eurooppalainen blendi, erittäin hyvä. Hinnat 10 ja 18 euroa, ja itse kymmenen viinin tasting kustansi vain 16 euroa. Naurettavan käsittämätöntä! Keskimmäinen on heräteostos Larnakan lentokentältä, uskon olevan hyvä ostos.

Kypros näyttäytyi minulle tällä visiitillä paljon antoisampana. Kun ei odota mitään, voi yllättyä positiivisesti. Kaikkialla sai erinomaista ruokaa, kun vähän selvitteli, mihin kannattaa mennä. Myös intuitioon kannattaa luottaa, sillä ekana iltana bongaamani ravintola paljastuikin sitten myöhemmin TripAdvisor-menestyjäksi, eikä ihme.

Larnakan museoista kannattaa käydä tuolla taustalla olevassa ristiretkeläisten linnassa. Nyt en ollut siellä, mutta viime reissulla kävin. Tämän pitkän rantapromenadin kävelykin on kokemus itsessään, jollei lomalta muuta kaipaa kuin merinäkymää, ihmisiä ja hyviä ravintoloita.
Keftedes mainitusta parhaasta ravintolakokemuksesta Larnakassa.
Verrokiksi otin tarjoilijan suosituksesta kyproslaiset lihapullat, jotka ovat kuin keikkalaiset keftedekset, mutta nämä liekitetään grillissä. Kyllä täytyy sanoa, että voitto meni ehkä näille. Taustalla pinaattipiirakkaa lehtevässä taikinassa. Ruokaa oli järjettömästi, mutta miltei kaikki upposi.
Siitä ihailemaan hintaa 2-4 hengen aterioinnille viineineen.

Se oon sääli, että turistit juovat lähinnä Mateus Roseeta, vaikka tarjolla olisi upeita viinejä endeemisistä lajikkeista, joita ei saa mistään muualta. Toki saaren suurimman alkoholivalmistajan Keon olut itsellenikin maistui. Etenkin Laysin etikkasipsien kanssa yhdistelmä oli humoristisen banaaninen. Luin Kale Puontia rannalla muina turisteina, lojuttuani edellisen kerran aurinkotuolilla vuonna 1999 tai 2000 Sunny Beachilla.

Yhdistelmä toimi, vaikka kirjassa mennään Fuengirolaan. Aion kyllä jatkaa tämän sarjan parissa, Kale on itse entinen huumepoliisi. Rannalla luettiin havaintoni mukaan paljon myös muita dekkaristeja, eikö ole jännää. Ainakin Camilla Läckbergia ja jotain toistakin ruotsalaista, jonka nyt unohdin. Denise Rudberg?

Nyt on ollut niin raskas vuosi niin työrintamalla kuin henkilökohtaisessa elämässä, että aloin ensimmäisen kerran ymmärtää ihmisiä, jotka valitsevat all inclusive -loman. Koukutuin vähän itsekin rantalomailuun tuulenvireessä Välimeren äärellä, joka ei ollut vielä liian kuuma. Sen sijaan Nikosiassa, myös Turkin valtaamalla alueella, alkoi olla jo läkähdyttävää. Asteita oli silti vain 31, kun nyt on jo 40 rikki. Sisälämpötila siskoni asunnossa oli tällä viikolla 33, kun vielä toukokuussa siellä pystyi asumaan.

Ovibongarille Kypros on mitä hienoin kohde.
Myös kissoja lekotteli kaikkialla, eikä se häirinnyt ketään.

Palatakseni viiniasiaan, minua kiinnostaisi tietää, mitä tiedät Kyproksen viinimatkailusta. Oletko käynyt Kyproksella, ja jos olet, kävitkö jollain viinitilalla? Miten reissu oli järjestetty, vai lähditkö paikalle itse? Mikä käsitys sinulla on kyproslaisista viineistä?

Lähiviinibaarimme, siskoani lainaten ”Nikosian Tintå”.
Otimme alkuun bruschettat, baari on siis italoon perehtynyt. Kyytipojaksi minulle Assyrtikoa Thessalonikista, joka oli makuprofiililtaan täysin poikkeuksellinen. Vähän oli oksidoituneita oranssiviinivibojakin.
Etenkin näille erinomaisille ravuille ja parsalle Assyrtiko oli loistava. Nyt kun muistaisi tuottajan! Yleensä muistan kaiken viiniasian ulkoa, mutta huomaan työmuistini lahonneen pahasti kuluneen vuoden aikana.

Tässä jutussa on kännykkäkuvat, mutta muuten kuvasin reitillä ja kaikkialla järkkärillä, myös viinibaareissa. En halunnut siksi sopia viinijuttuakin etukäteen, ettei reissusta tule liian työmäinen. Se on tässä tullut huomattua, että työ ja vapaa-aika ovat olotiloja, joiden särkyminen on pienestä kiinni. Etenkin aiemman työhistoriani näkökulmasta viinistä on kiva nauttia joskus ilman analysointia kohderyhmän lasissa.

Ostamani valkoviinit, joista harvinaista Morokanellaa tuli testattua kolmelta eri tuottajalta. Tämä oli paras, mutta myös Aes Ambelis erinomainen grillattujen äyriäisten kanssa. Tämä itse yksinään maittavin. Keskimmäinen Xynisteri on tuolta yksittäiseltä tarhalta Pafoksen läheltä, ja tässä minua erityisesti viehätti akaasiatynnyrikypsytys. Taitaa olla hyvin harvinainen valinta, sillä ei ole ainakaan omalle kohdalle tullut usein vastaan. Tämä toi mielenkiintoista laakerilehtimäistä vibaa makuun. Semillon on osto lentokentältä, maksoi 12 e ja mielenkiinnosta kiva maistaa.

Ehdottomasti seuraavalla kerralla pitää taas jatkaa viinitilavierailuja, tällä kertaa Pafoksella, joiden tilat ovat kyllä viineistä tutut, mutta itse tiloilla en ole sillä puolen saarta käynyt. Muuten kyllä edellisellä reissulla tuli käytyä eri puolilla, myös vaeltamassa luonnonpuistossa.

Kaikki ostamani isot viinit, sitten on vielä pikkupulloja! Oikealla on Tsiakkas Commandaria, yksi parhaista maistamistani Commandarioista koskaan. Rypäleitä on 15 päivää kypsytetty koreissa auringossa. Bongasin tämän vain viinitilalta hintaan 35 euroa, eikä siinä ollut turistilisää.

Hyvitin 380 euron hintaiset suorat lentoni Finnairille ja maapallolle ostamalla itselleni kahdeksan viiniä, jotka availen ehkä loppukesästä Kypros-tastingin yhteydessä. Sillä toiveella, että vesivahinkoremontti kodissani on vihdoin ohi ja pihalla tarkenee grillata souvlaa. Kehystän jo muovituolit valmiiksi ja kuvitteellisen Keo-varjon, joka Kyproksella on laaturavintolankin merkki.

Jos Kyproksen tiivistäisi yhteen sanaan… Kuva otettu Nikosian ”Stockmann Herkussa”.

Se on myös sanottava Kyproksen eduksi, että siellä saa vielä kunnon palvelua lentotiskillä. Kun Suomessa matkalaukun puolen kilon ylipainosta sakotetaan, Kyprokselta saat mieskarkilta silmäniskun. Tätä muistoa on mukava vaalia, jos vielä joutuu Helsinki-Vantaan sieluttomalle itsepalvelutiskille.

Passini on voimassa syksyyn asti, mutta matkailun ollessa antoisuuden lisäksi niin raskasta, saatan korkeintaan käydä Tukholmassa. Sielläkin voisin asua, ja kohta varmaan saadaan yhä enemmän ruotsalaisia viinejä. Virossa ei tullut nyt heidän viinejään maistettua, Tartu Heleä kyllä senkin edestä. Puhasten oluet ovat hyviä ja monipuolisempia kuin Keon. Mutta…jos nyt pääsisin takaisin rannalle lojumaan Keo kädessä, olisin äärettömän kiitollinen.

Ihanaa kesää teille lukijoille, ja palataan toivottavasti piakkoin ”asiaan”.

P.S. Jos joku haluaa vielä loppukesälle tastingeja, aika tilata ne on nyt. Sähköpostiin eve@sipsiajasamppanjaa.fi voi pistää ehdotukset, kiitos!

Entinen ammattilainen, nykyinen hifistelijä.
Yhteydenotot:
eve@sipsiajasamppanjaa.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *