Syksyn tastingit ja himoitsemani samppanja (heja Sverige)

Kesä ei ole vielä ohi, mutta viinitastingien ja lehtikirjoittelun saralla katse on aina tulevassa sesongissa tai deadlinessa. Niiden suhteen oikeastaan mikään ei ole muuttunut siirryttyäni kaupan alalta nykyiselle. Kesällä aletaan suunnitella joulua tai talvea myös muotibisneksessä. Mutta huolet pois, vielä en ole edes kovana joulufanina kulkusia soittamassa.

Vielä on kesää jäljellä Kärsämäessä.
Onko tämä liila kurjenmiekka?

Kesä on mennyt niin nopeasti remontti-infernossa, etten ole pitänyt kuin yhden epävirallisen tastingin, jos nyt ne koskaan virallisia ovatkaan. Nyt on kuitenkin alkusyksyn kalenteri jo täyttynyt – kiitos teille blogin lukijoille ja instatilin seuraajille tilauksista. Seuraava vapaa viikonloppuni tastingin pitoon onkin vasta 12. lokakuuta, joten jos mielesi halajaa seurueellenne tastingia, kannattaa pistää sähköpostia jo hyvissä ajoin.

Suinkaan ei ole joka viikolla aiemmin tastingia (elämmehän Suomessa), vaan myös juttukeikkaa sun muuta, kuitenkin pitkälti työtä. Se jos mikä on näinä aikoina tärkeää. Ja nyt näyttääkin siltä, että palaan hetkeksi oikein palkansaajaksi työsuhteeseen. Aika näyttää, tarvitsenko viikonloput palautumiseen sohvalla vai pöydillä tanssimiseen.

Moni on minulta kysynyt, millainen kokoonpano on tastingille sopiva. Tietysti monenlainen, mutta jos tasting pidetään omassa kodissa, on tietty kodinomaisuus seurueenkin suhteen aina mainiota. Yhdestä pullosta riittää hyvät maisteluannokset kahdeksalle maistelijalle, ja vapaan keskustelunkaan suhteen en hirveästi tästä yli kasvattaisi porukan kokoa. Tai muuten kannattaa jo mennä siihen viitentoista henkilöön ja kaksi pulloa per maistettava tuote. Tässä kohtaa kuitenkin tulee usein kotioloissa ongelmaksi lasien saatavuus. Tasting toki on aina edullisempi, jos on omat lasit käytössä, eikä lasivuokra. Tämäkin kuitenkin järjestyy.

Hinta on luonnollisesti toinen asia, jota kysytään. Se riippuu tosi paljon siitä, mitä halutaan. Jos vain maistellaan rennosti tuotteet, joita on vaikkapa 3-4, on hinta edullisempi kuin 30 hengen koulutusmainen tilaisuus PowerPoint-show`lla ja kuudella tuotteella, joihin syvennytään hartaudella. Molemmilla tyyleillä on puolensa, mutta yhteisenä nimittäjänä sanoisin, että kaikki odottavat aina, koska pääsee viinejä maistamaan. Viineistä keskustelu sitä kautta on oma filosofiani. Hauskoissa tilaisuuksissa olen saanut kanssanne elämöidä, kiitos siitä!

Viimeinen elämöinti kotipihalla tapahtui muun muassa tämän kreikkalaisviinin parissa Tuttu Juttu -lautapeliä pelatessa. Se peli ei kaikilta osin ole kestänyt aikaa, mutta koominen se kyllä oli. Usein ajatellaan, etteivät roseeviinitkään kestä seuraavaan kesään, mutta mitä vielä. Itse juon niitä usein vuoden-kahdenkin ”vanhoina”. Tämä Xinomavro-rose oli Alkon erikoiserä, kuten myös Kir-Yiannin skumppa ja Sauvignon Blanc, joita ostin molempia kellariin. Skumppa oli ehkä hennon yksioikoinen nyt, mutta uskon sen havuiseen ja tuohuskynttiläiseen potentiaaliin kypsytyksessä.

Heräsin yhtäkkiä tähän, että arvonlisävero nousee syyskuussa. Jos siis etenkin firmat haluatte jo nyt varata tastingin tiloihinne vaikka pikkujouluksi, kannattaa tilaus tehdä jo nyt. Etenkin, jos tastingin myös maksaa elokuussa, saa ilon vielä vanhalla alvilla. Omat taksani ovat tietenkin toista luokkaa kuin kymppitonnien remontit, jossa tällä säästöllä on oikeasti merkitystä.

Viimeinen henkilökohtainen lasilliseni kodissa, joka piti seuraavana hetkenä paketoida. Arvuuttelin, pyörittelenkö näissä parhaissa Gabriel-Glasin laseissa kellarin aarretta vai kyykkyviiniä. Mitä veikkaatte?
Tietysti kuvasin Orbanin viinimaan halpishelmen ruotsalaisia puukenkiä vasten. Aivan loistava kympin yleisviini, joka tuli tuhottua viimeisistä pakastekantarelleista tehdyn risoton kanssa. Nyt on saanut yllin kyllin tuoreitakin, mutta kotini pakkanen on nyt sulatettu ja kokkailut ovat jääneet tuoreeltaan metsästä -asteelle. Eli sitä parasta laatua.

Mietin, olenko osallistunut itse ulkopuolisena yhteenkään tastingiin kesän aikana. Luultavasti en, ellei siksi lasketa ”Viinifaija” Jontte Heinon ystävällistä kutsua grillaamaan kotiinsa heinäkuussa. Siellä maistelimme Jontten viiniostoja maailmalta mitä mainioimmasta kellarista, jonka sisältö noudatti suorastaan preussilaista kuria verrattuna omaani. Itselläni viinit on ahdettu säleikköihin kellarin nurkkaan rakennuspressun alle (se kuuluisa UV-suoja). Muutenkin koko kellari on kaoottinen, ja ikuisuushaave onkin saada siitä viihtyisä saunakamari.

Tämä oli upeaa samettia.

Jonttehan on erikoistunut etenkin Espanjan viineihin, joten saimme maistaa Riojan, Ribera del Dueron ja Prioratin helmiä upeiden grillausten ja naurun siivittäminä. Kuvia tuli otettua vähänlaisesti, mutta jotain kuitenkin.

Jontten luottogrillausviini ei jättänyt minuakaan kylmäksi.
Eikä liioin tämä hämmentävän Bourgogne-tyylinen Priorat, jonka orvokkisuus oli huumaavaa. Muistaakseni tätä on nyt tulossa Alkon pieneriin myös, mutta muuten vaikeasti saavutettavaa kamaa.
Espanja-trion päätteeksi Portugalia. Aivan ihana portviini syleili jälkiruokia, mutakakun kanssa upean lakritsinen bukee. Maistelimme myös muita viinejä, joista osa kuului Jontten ja Natan kaupalliseen yhteistyöhön. Itse sanoin pysytteleväni pois näiltä videoilta, koska en pysty suosittelemaan viinejä, joita en oikeasti voi suositella. Ja muutenkin, suhteeni pr-toimintaan on välttelevä. Arvostan silti ihmisiä, jotka tekevät sen kunnolla, eettisesti ja oikein. Niistä viineistä silti eteläafrikkalaiset olivat hyviä grillailuun, mutta arvanette, että näistä innostuin enemmän, hehehh!

Syksyllä järkkään itse kodissani (jonne toivottavasti olen päässyt silloin takaisin) Kypros-tastingin ”vakioporukalle”. Sen jälkeen minulla ei olekaan mitään järkevää kokoonpanoa (tarkoitan viinejä) jäljellä, sillä olen remontin takia ”joutunut” tyhjentämään hankintojani.

Ostin kuitenkin Systembolagetista taannoiselta Ruotsin matkaltani korviketta. Olen ihminen, joka syö 7 Elevenissä halvinta kahvia ja laivan buffetjämäleipää säästääkseni ja kompensoidakseni tilannetta hetken päästä 900 kruunun samppanjalla. Ostin siis Ruotsissa häkellyttävän edullisen De Saint Gall Orpalen vuosikerralla 2012, jota ei saa enää Suomesta. Se maksoi täällä reilusti yli satasen, ja piti silti pieneristä yksi pullo ostaa. No, se oli sitten jo myöhäistä. Eipä nyt kaduta yhtään, kun tein elämäni halvan kruunun kaupat!

Tukholman aamussa ei haittaa edes kiireisten työmatkalaisten alle tallautuminen. Pääasia, että saa olla Ruotsissa. Tuolla taustalla kulkee aika infernaalinen pyöräbaana, jossa saa olla todella tarkkana.

900 kruunua on euroissa tällä hetkellä vain 72 euroa. Östermalmin Systembolagetissa oli vitriinissä jäljellä kaksi pulloa, ja minä ostin toisen. Näin totean hankkineeni elämäni ensimmäisen vitriinisamppanjan. Niitä toki on tullut laadullisesti ja asiakaskysynnällisesti arvioitua, mutta on eri asia sylkeä helmeä splitteriin kuin niellä eliksiiri hartaan pyörittelyn jälkeen.

Upea samppanja, ehkä yksi suosikeistani tässä hintatasossa – mikä se sitten onkaan. 100% Chardonnay on löytänyt 12 vuodessa moniulotteisuutensa, mutta jatkaa matkaa yhä kohti maalia.

Kun pääsen kotiin, avaan Orpalen – vaikka se säilyisikin upeana vielä vuosia. Se on kuitenkin juotavissa jo nyt, kuten samppanja varsin usein. Näissä iäkkäämmissä vuosikerroissa jaksaa kuitenkin aina hämmästyttää, miten terhakoita ne ovat jopa 15 vuoden ikäisinä. No, silloinhan ihminen on ainakin omasta mielestään kehityskulkunsa huipulla – miksei siis myös samppanja.

Kesän parhaan hankinnan ostin 72 eurolla: https://www.enviedechamp.com/en/de-saint-gall-champagne/3083-orpale-blanc-de-blancs-2012-grand-cru-3232032000582.html. Kyllä tämän jälkeen jaksaa katsella wc-pytyn kansia K-raudassa.

Pidetään kerrankin virsi lyhyenä, joudun nimittäin selvittämään, miksei sähköpostini roskapostisuodatin toimi. Toivottavasti en ole vahingossa kenenkään teidän sähköpostia deletoinut. Jos näin on, se johtuu tästä. Myös kaikenlaiset kiristysviestittäjät tietysti spämmääväät jatkuvalla syötöllä, mutta turha toivo, minulla ei ole rahaa kuin valikoituun samppanjaan!

Ihanaa loppukesää! Poimin itselleni onnittelukukat rekrypuhelun jälkeen. Varmaan jonkun mielestä voi olla osanotot, mutta itse pidän haasteista. Jollen jotain osaa, opettelen.

Entinen ammattilainen, nykyinen hifistelijä.
Yhteydenotot:
eve@sipsiajasamppanjaa.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *